Ga naar de inhoud

Nieuws via Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

De route 🔵 Mook is vandaag wat gekortwiekt ✂️✂️💪 ... Lees meerLees minder

Fiets ze alle 4 in 1 keer !

Combi GPX van routes 🟣🔴🔵🟢

www.mtb-rijkvannijmegen.nl/combi-4-route/
... Lees meerLees minder

*Wielerwedstrijd “Omloop der Zevenheuvelen” Zondag 7 juli*

Alle mtb-routes zijn open, maar op de 🔴 rode route Nijmegen kan er vertraging zijn bij:

- Postweg/Afrikamuseum als je uit het bos de asfaltweg opfietst (max 7 minuten wachten)

- Nijmeegsebaan verbinding routes🟣🔴 (bovenaan als je de grote weg moet oversteken bij traumapad max 7 minuten wachten).

Volg instructies van verkeersregelaars🙋‍♀️

De voorbijrazende wielrenners kunnen wel wat aanmoedigingen gebruiken op deze spectaculaire omloop! 🚴‍♀️🚴‍♂️🚴‍♀️🚴🚴‍♂️

Parkeergelegenheid Louiseweg is met de auto niet bereikbaar

*Tip* als je met de auto komt: Start niet bij route Rood Nijmegen 🔴

Meer informatie:
www.omloopderzevenheuvelen.nl

Bekijk omleidingen op de website van Omloop der Zevenheuvelen: www.omloopderzevenheuvelen.nl/bereikbaarheid
... Lees meerLees minder

Load more

Extra Nieuwsberichten

Deel de natuur met mens en dier

De temperatuur gaat langzaam naar aangenamer waarden waardoor meer mensen gaan recreëren in de natuur. Ieder geniet daarvan op zijn manier en door met elkaars voorkeur rekening te houden en elkaar ruimte te geven kan iedereen genieten.
 
Verbeter draagvlak voor MTBers, houd rekening met mens en dier:

  • groet mensen, minder vaart en geef ruimte, daarmee geef je aan ze te respecteren en rekening met ze te houden.
  • stop voor dieren die je pad kruisen, laat of help ze oversteken
  • lees de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden
  • maak geen onnodig lawaai door hard naar elkaar te roepen of anderszins mensen of dieren te verstoren
  • tussen zonsondergang en zonsopgang is de natuur alléén voor dieren, anderen hebben geen toegang
 
Dit zijn kleine bijdragen om de natuur op een fijne manier te delen. Help elkaar hiermee, soms vergeet je het.
 
Bedenk dat één slechte ervaring met een MTB-er langer blijft hangen dan honderd goede. Dat schaadt ons aller imago.
 

Omleiding Route Malden

Nav de bevindingen van de begin 2022 verschenen Natuurtoets maken we twee omleidingen op route Malden (Heumensoord). De bebording wijst je de weg. Let op dat de omleiding (groene deel links) tijdelijk over de wandel-hardlooproute. Er zijn diverse singletracks gepland (ook in de omleiding) maar dat gaat nog wel even duren.


Onze Reactie op de Natuurtoets MTB routes RvN (7-3-2022)

Het is een tijdje rustig geweest rond de MTB routes in het Rijk van Nijmegen. In februari 2022 is de Natuurtoets opgeleverd die is gemaakt door bureau Natuurbalans in opdracht van de provincie Gelderland. In dit krantenartikel staat slechts eens flard van ons commentaar op de Natuurtoets.

De Stichting betreurt het dat er in geen enkel stadium van het tot stand komen van de Natuurtoets bureau Natuurbalans feitelijke informatie is opgevraagd. Daarnaast hebben we bezwaren tegen de aanwezigheid in het rapport van vormen van incompleetheid, selectief citeren en subjectiviteit. Zie onze uitgebreide ‘Reactie’ op deze Natuurtoets: Reactie stichting MTB RvN op Rapport Natuurbalans

In dit verband is ook van belang het door gemeente Nijmegen gehouden Gebruikersonderzoek Westermeerwijk eind 2021 onder alle gebruikersgroepen hardlopers en wandelaars met en zonder hond, ruiters, fietsers en MTBers. Daar kwam uit dat een ruime meerderheid positief is over de MTB route.  De Gelderlander schreef er dit over en concludeerde: “Meer dan 70 procent heeft geen overlast en is positief over de MTB-route.”

De stichting maar ook de overgrote meerderheid van MTBers zijn natuurliefhebbers en respecteren natuurwaarden. Daar op, maar ook op andere aspecten als cultuurhistorie, recreatie e.d. is het hele ontwerp van de route gebaseerd. We gaan in overleg met de terreinbeheerders over hoe we de conclusies en aanbevelingen uit de Natuurtoets op een passende manier kunnen implementeren.


TRAILBUILDING: In deze videoserie toont Patrick Jansen de zorgvuldigheid die hij betracht bij ontwerp en bouw van MTB-routes. 

Video#1: voorbereiding en ontwerp

Video#6: Het ecologisch effect, wie verstoort meer: mountainbiker of wandelaar?
Het verschil in verstoring vanaf 2:35


Route Nijmegen aangepast vanwege natuuronderzoek

De route heeft in Westermeerwijk een omleiding van een paar honderd meter van 1 mei t/m einde natuuronderzoek namens de provincie Gelderland naar broedplaatsen van het Groot Vliegend Hert, een zeldzame beschermde kever.

Graag de omleiding via routepijlen volgen.


Zeer dringende oproep aan alle MTB-ers!

Ondanks dat we drie prachtige nieuwe routes in onze bossen hebben mogen aanleggen wordt er door sommige mtb’ers toch gefietst op plekken waar dat verboden is. Dat gebeurt soms door onwetendheid, maar regelmatig ook bewust door afsluitingen te verwijderen.
Dit moet stoppen!

We zijn als mountainbikers (net als wandelaars en ruiters) te gast in de natuurgebieden van  terreinbeheerders. Dat is een mooi goed en daar moeten we zuinig op zijn. Als stichting die de wensen en belangen van de mountainbikers behartigt en uitvoert, hebben we een goede relatie opgebouwd met terreinbeheerders. Deze relatie komt onnodig onder druk te staan door bovengenoemd gedrag. Dit is niet in het belang van ons allen! De grootste en meeste klachten bij Staatsbosbeheer betreffen het fietsen op de Duivelsberg en Mulderskop (gebied met rode lijnen op kaartje). Daar mag helemaal niet gefietst worden, ook niet vanuit de ingang onderaan in Beek! Zie de twee foto’s waarin de locaties herkenbaar zijn.
Ook op de routes bij Natuurmonumenten, route Mook (blauw) en Malden (groen) (gebied met gele lijnen), wordt soms door enkelen buiten de MTB route gebiked. Dat is niet toegelaten en van een bon van 105 euro wordt niemand erg vrolijk. Op onze nieuwe routes kun je je heerlijk uitleven. Als je een bos/terrein in rijdt waar je niet weet hoe het zit, bekijk de door de terreineigenaar geplaatste borden bij de ingang van het bos. Daar staan de openstellingsregels klip en klaar op.

Rijd met de MTB aub alleen waar het is toegestaan, dat is in ons aller belang en kan jou geld besparen! Dank voor jullie medewerking!

 


Mountainbike route in Westermeerwijk moet open blijven

Teken de petitie

 https://mtbrondnijmegen.petities.nl/

Foto feb 2020 jeugd van MTB club Licht Verzet, inmiddels meer dan 100 leden tussen 8 en 18 jaar genieten wekelijks van MTB routes


Recreatiedruk op natuur heeft vele bronnen

Door Corona zijn (of nog steeds) heel wat sportactiviteiten gestopt of sterk beperkt. Die sporters zochten compensatie en gingen op pad in de natuur waardoor de recreatiedruk daar flink is toegenomen. Sommigen denken dat het alleen aan mountainbikers ligt, maar deze boswachter heeft er duidelijk een bredere kijk op. https://www.natuurmonumenten.nl/…/column-boswachter…

Be Nice Say Hi

Op paden voor meerdere gebruikers (multi-use paden – Deel het pad) is het oh zo gemakkelijk een frons in een glimlach te veranderen door simpelweg te zeggen “Hallo! Fijne dag!” Aardig zijn en hallo zeggen is geen origineel concept, maar het is ongebruikelijk geworden. Hoog tijd om het weer terug gebruikelijk te maken. Laten wij als MTB-ers er mee beginnen.

– Je laat zien dat je de ander hebt gezien en daar rekening mee houdt
– Je doet iets vriendelijks en dat neemt evt negatieve spanning bij de ander weg

#BeNiceSayHi heeft alles te maken met het verspreiden van een glimlach, het genieten van het leven en het vermijden van conflicten op paden die worden gedeeld door wandelaars, ruiters en fietsers. Vertraag, zeg hallo, ruik de bloemen en geniet van de dag.

Doe het uit gewoonte altijd en krijg bijna altijd een leuke reactie terug. Sommigen zijn te verrast om te reageren. Mensen zijn het niet gewend van MTB-ers, dat kunnen en gaan we veranderen 💪

       


Nieuwe co-sponsor
28-10-2020

Sinds vandaag, 28 oktober 2020, zijn we een nieuwe sponsor rijker, Handelsonderneming Coenen uit Groesbeek, die de stichting twee professionele bladblazers levert voor een meer dan aangepaste prijs. Waarvoor veel dank! Met deze steun kunnen we de komende weken de routes bladvrij maken zodat modder en blubber minder kans krijgen!

Maatregelen Zeven Heuvelenloop AFGELAST

Op 15 nov 2020 wordt weer de beroemde Zeven Heuvelenloop georganiseerd. Een belangrijk evenement voor Nijmegen en omgeving met ruim 15.000 deelnemers. Vanwege Corona starten die in waves van ca 2000 om voldoende spreiding te krijgen.

Dat betekent dat de looproute over diverse verharde wegen tussen 09 en 17 uur flink druk zal zijn en daarom afgesloten voor verkeer. Voor de MTB-ers betekent het:

  1. oversteek Nijmeegsebaan: de verbinding tussen de Trek Nijmegen en Groesbeek route wordt afgesloten met een extra hek. Daar hangt een pamflet aan met maatregelen en nadere info. Oversteken is wel mogelijk met de fiets aan de hand, maar lopers hebben te allen tijde voorrang.
  2. Voor de verbinding van de Trek Nijmegen route vanaf Westermeerwijk via Postweg naar bos De But wordt een stukje weg afgezet om zonder de lopers te hinderen richting Afrika museum te kunnen fietsen.

De bereikbaarheid van de route is door diverse afsluitingen van wegen een stuk lastiger.

https://www.nnzevenheuvelenloop.nl/

Ons logo, waar komt het vandaan
De MTB routes van het Rijk van Nijmegen gaan op de schop en daar hoort natuurlijk ook een nieuw logodesign bij. Een krachtig logo dat past bij de ambities van het nieuwe routenetwerk. En of ik met Faktor40 daar tijd voor zou kunnen maken? Als MTB enthousiasteling hoefde ik daar niet lang over te denken. Ik heb al jaren zoveel plezier beleefd op de bestaande routes en heb ook gemerkt dat in de loop van de jaren deze bestaande routes een beetje opgereden zijn waardoor velen van ons nieuwe paden zijn gaan zoeken. Dit werkt irritaties in de hand tussen de MTB’ers en andere bosbezoekers. Een vast nieuw routenetwerk met nieuwe afspraken zou daar duidelijkheid in moeten verschaffen.
Om de frisse nieuwe start in te luiden hebben we een logo gemaakt met een herkenbare buitenvorm welke is ingevuld met een primaire kleurstelling. Een verwijzing naar de heuvels, de paden en de bestaande kleuren van de lussen. Een compact logo dat daardoor goed toepasbaar is in diverse uitingen. Het lettertype met een stoer, eigen gezicht maakt het geheel af. Het logo zien we inmiddels al op verschillende dragers terugkomen en ik ben trots dat ik op deze manier een steentje bij heb mogen dragen aan het MTB routenetwerk van Nijmegen. Inmiddels weten we dat de routes fantastisch mooi zijn geworden en ik wens iedereen nog jaren fietsplezier toe! Let’s ride & take care!
Bart Eisenburger www.faktor40.nl

Onderhoud ivm de droogte (update 13-06-2020)
Vandaag grote hersteldag! De rode route ten noorden van de Meerwijkselaan heeft door de droogte schade opgelopen, met verzanding en grote remkuilen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongewenste koprollen.🤕
Met 12 kuub leemgrond en ruim 15 vrijwilligers zijn de meest gevaarlijke plekken aangepakt: de leem is gemengd met de bestaande zandgrond en zal na de regen een harde onderlaag worden.

Zoals iedereen zal begrijpen, gaat dit allemaal niet met gesloten beurzen. Dus als je ons wilt steunen voor een gevarieerde en veilige route nu en in de toekomst, elke donatie is welkom! Zie onze website.

En alle fietsers van vandaag dank voor het rekening houden met ons arbeiders!Onderhoud ivm de droogte (update 11-06-2020)

In verband met de recente droge periode, de toegenomen drukte en de aard van de ondergrond heeft de Nijmegen route (rood) door oa veel mulle stukken her en der flink onderhoud nodig.
Daarom zal a.s. zaterdag 13 juni van 08:30 t/m 13:30u de hele noordelijke lus van de Trek Nijmegen route afgesloten zijn. Deze lus ‘Westermeerwijk noord van de Meerwijkselaan zal in het geheel afgesloten zijn tussen routepaal Nij33 en Nij50. Het verzoek is om je hier echt aan te houden omdat er meerdere onderhoudsploegen actief zijn. Die gaan je vast niet hartelijk begroeten.

Er wordt een omleiding aangegeven via de Meerwijkselaan waar de route nu niet linksaf het bos in gaat maar rechtdoor tot de route weer wordt opgepakt bij de kruising Postweg / Meerwijkselaan, vlakbij het Afrika museum. Zie onderstaande afbeelding. Bedankt voor jullie begrip.

 

 

 

Bedankt voor jullie begrip.

Droogte alom (update 22-05-2020)
We verwelkomen alle mtb’ers altijd met open armen. Maar onze routes zijn nu snel aan het verslechteren wegens de droogte. Dit heeft als gevolg dat remkuilen snel dieper worden, dat in de route veel bochten aan het verzanden zijn en dat er gevaarlijke situaties ontstaan. We kunnen dit niet herstellen tot er regelmatig regen valt.
Hoe langer de droogte duurt, hoe slechter de routes zullen worden. En des te meer werk we als vrijwilligers zullen hebben om alles te herstellen.

Kortom, ons verzoek: wacht even, ga naar een andere route die niet weergevoelig is, ga de weg op, blijf weg van onze routes tot we herstel hebben kunnen doen.

Alvast dank namens vele vrijwilligers!

MTB route: recreatie- of wedstrijdparcours?
Een MTB route is recreatief en dus geen voor publiek afgesloten wedstrijdparcours.
We krijgen helaas klachten over gedrag van MTB-ers op kruisingen. Daar geldt: VOORRANG geven aan langzamere recreanten als bijvoorbeeld wandelaars en ruiters. Dus NIET er nog net even voor langs schieten waardoor die ander de stuipen op het lijf wordt gejaagd of moet rennen voor zijn leven!

Als je denkt dat zulk gedrag wel kan nog maar eens nadenken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Want als dat zo doorgaat kunnen maatregelen, méér chicanes voor kruisingen, niet uitblijven. We hopen van harte dat het niet zover hoeft te komen. Dus MTB-ers denk aub na, gedraag je daarnaar en vraag ook anderen dat te doen. Het is ons eigen collectief belang.

De VIGNETTEN komen er aan (update 6 mei)
We hebben ze 27 april van de drukker gekregen. Sjoerd en ega snijden de stickervellen tot vignetten om vervolgens de distributie in gang te zetten, Dick drukt de etiketten. Degene die had aangegeven op te willen halen gaan dat doen bij de Trek Store in Nijmegen vanaf woensdag 6 mei. Het afhaalbewijs is 5 mei verzonden.

De thuisontvangers krijgen het vignet via de post. Inmiddels zijn er al een paar honderd verzonden en staan er nog zo’n 260 in de wachtrij want de bulkmail vraagt om minsten 250 stuks.. Enkelen hadden per ongeluk vergeten hun adres op te geven voor de postverzending. Die antwoorden zijn binnen maar de uitdaging is dat de plugin voor de website waar 78 personen hun aanvullende gegevens in gezet hebben niet goed werkt. De ontwikkelaar is er mee aan de gang. Dus kost nog even tijd. Streven is deze week. Sorry.

We zijn blij met elke donateur en komt dus goed . AUB niet naar ons mailen, dat maakt het proces niet sneller.

Al enkele weken staat op ca 100 palen een bordje met ‘112’
In het algemeen geeft je smartphone je positie door als je 112 belt. Zorg dat je GPS op de smartphone aan staat en geef het paalnummer door zodat de Ambulance of Brandweer je rampplek kent. Inmiddels verwerkt de meldkamer van de veiligheidsregio de paalposities in hun GIS systeem. Dat kost even tijd.
Zet sowieso de EHBO app op je smartphone. Zie verderop, scroll down.

 

Kleine routeverandering (18-04-2020)
Beste MTBers in de Paarse route Groesbeek is een nieuw stukje opengesteld. Na het omzeilen van twee dikke boomstammen op het pad kom je in de afdaling langs het hek van vakantiepark Cantecleer. Daar is een paars bordje rechtdoor (door de wind?) gedraaid en wijst nu naar rechts. Even verder dan weer linksaf volgt een mooie spannende geul.
Bijna onderaan die geul oppassen want daar zit een drop over de nodige wortels waarna je eindigt in een handgegraven kombocht naar links.
Even verder kom je dan weer op het oorsprongelijke brede pad waar je rechts gaat naar de oversteek van de Maldense baan.
Naast deze mooie toevoeging kom je nu ook niet meer zo snel op de onoverzichtelijke kruising met het fietspad aanrijden.
Have fun, stay safe

Graag RESPECT voor andere recreanten wandelaars, ruiters en dergelijke (13-04-2020)
Het is momenteel erg druk, de route is nieuw en dus komen MTB-ers van heinde en verre om de routes te rijden. Nog niet op alle kruisingen met drukke wandelpaden hebben wij waarschuwingsbordjes staan maar dat aantal neemt gestaag toe. Helaas zijn er nog steeds bikers die ook als er zo’n waarschuwingsbord staat zich er weinig van aantrekken. Het is een minderheid maar wel degene die ons beeld naar buiten bepalen. Dat hierdoor bij andere recreanten een negatief beeld van MTB-ers ontstaat lijkt ons zeer onwenselijk. We delen het bos met alle andere recreanten en mogen verwachten dat bikers hun respectvol benaderen, dus rustig aan en afstand houden.

Als jij anderen respecteert krijg je dat respect terug!!
Bedenk dat wandelaars in het bos in principe voorrang hebben. Zeker in Corona tijd is het niet de bedoeling anderen dicht te naderen. Houd 1,5m afstand aan.

Saboteur actief? (10-04-2020)

Hallo MTB-ers in Nijmegen en Groersbeek. Afgelopen maandag kregen wij volgend bericht van twee bikers die de eerste de eerste keer op de nieuwe route reden achter Orientalis. Daar bleek dat iemand een boom over de route had getrokken precies achter een bultje.Ze hebben de boom uiteraard weggesleept, maar hebben ons toch van dit feit op de hoogte gesteld. Misschien is het een incident, maar mogelijk is hier ook een saboteur actief? Let dus goed op op de rode route Nijmegen in dit geval aan de zuidkant van de Meerwijkse laan.

Trek Store Nijmegen naamgever route Nijmegen
Afgelopen middag is een overeenkomst afgesloten met Trek bicycles voor minimaal twee jaar steun als routesponsor van ons MTB routenetwerk. Bob Janssen Shop manager van de Trek store, Hatertseweg 486, Nijmegen bevestigde daarmee dat route Nijmegen vanaf nu de ‘Trek Nijmegen’ route heet. Op de achtergrond het nieuwste paradepaardje van Trek, de Supercaliber. Test bike beschikbaar.

Voor de stichting een belangrijke stap om, naast de donaties van bikers (dank 💪), voldoende inkomsten te genereren om de jaarlijkse kosten van beheer en onderhoud op te kunnen brengen. Wil je daar meer van weten kijk op mtb-rijkvannijmegen.nl/FAQ — met Alex Peters en Bob Janssen.

EHBO APP
Het Rode Kruis heeft een prachtige app ‘EHBO’ die je van dienst kan zijn als je alleen bent en ten valt komt of je onzeker bent wat te doen als iemand anders is gevallen. Die EHBO app geeft aanwijzingen waar je aan moet denken en op moet letten bij diverse zaken die jouw (en een ander) kunnen overkomen. Zet het op je smartphone.
Een belangrijke functie van de app is dat je met één druk op de knop 112 alarmeert waarbij je positie direct wordt meegestuurd. Makkelijk voor een evt ambulance. Meestal geeft de 112 operator je ook aanwijzingen wat te doen bij het slachtoffer. Bij twijfel, gewoon 112 bellen. Better safe than sorry.

Staatsbosbeheer sluit enkele paden af
Staatsbosbeheer sluit enkele paden af met oude bomen, struiken e.d. De reden is voornamelijk minder versnippering waardoor grotere bosvakken ontstaan voor het wild. Daarmee neemt ook het aantal km’s bospad af dat periodiek moet worden gecontroleerd op boomveilligheid. Dat bespaart kosten en helpt weer een beetje bij de huidige lage subsidie niveau’s.
Zo sluiten enkele wildsporen die door wandelaars en fietsers de laatste jaren tot oneigenlijk pad zijn getransformeerd. Ook gaan een paar bestaande paadjes van de huidige=oude MTB route dicht die in de nieuwe route niet meer terugkomen. Deze zijn ruimschoots gecompenseerd door vele nieuwe paden.

Corona en onze routes
We zitten met z’n allen gedwongen zoveel mogelijk thuis maar mogen af en toe een frisse neus halen. Op mountainbikeroutes en zeker op onze prachtige nieuwe tracks is het momenteel in de weekenden drukker dan normaal en al helemaal op zondag.

Het rijden van mountainbikeroutes vereist ervaring en technische vaardigheden. Zeker op onze vrij technische tracks waar ook nog de routebewijzering ontbreekt en je dus extra goed moet opletten.
Heb je weinig tot geen ervaring, ga in deze periode dan niet mountainbiken op onze routes. Je brengt hiermee jezelf en anderen in gevaar en daarmee voorkom je het belasten van zeer beperkte capaciteit in ziekenhuizen.

Hulp gevraagd, routepalen SLOPER actief!!!
Nadat op een stukje route in het Groesbeekse bos voor de derde keer de routepalen eruit zijn getrokken werd besloten die in beton te zetten. Daar had deze vandaal een oplossing voor, dan zaag je de (nieuwe) paal toch gewoon af! Graag vragen wij alert te zijn mocht je daar iemand in actie zien.
Spreek hem/haar aan, maak een foto of wat dan ook. Zodat we grip gaan krijgen op deze situatie.

Beste sloper (als je dit leest): Als je het niet eens bent dat er op die plaats een MTB route loopt, praat aub met de boswachter over de motivatie achter die locatie. Misschien komt er dan wel een omleiding, maar ga geen eigen rechter spelen in dit recreatie bos. Daarnaast gaan MTB-ers bij een ontbrekende paal door het hele bos dwalen op zoek naar waar de route loopt. Is dat je doel?

MTB-ers opgelet bij verlaten Westermeerwijk ⚠
Hoewel de route nog niet is opengesteld hebben we al wat ervaring opgedaan. Aan het einde van het Westermeerwijk bos waar de route uitkomt op de Postweg begon dankzij de afdaling de snelheid aardig op te lopen. Dat leidde tot soms gevaarlijke situaties met andere weggebruikers. Daarom is een sluis gebouwd om de snelheid te remmen bij het oprijden van de openbare weg. Uiteraard komt dit de veiligheid van bikers en die van de overige weggebruikers ten goede.

Officiële opening van de eerste twee lussen van het MTB-routenetwerk Rijk van Nijmegen die gepland stond was voor28 maart afgelast i.v.m. de Coronamaatregelen.
Zodra nieuwe evenementen gepland kunnen / mogen worden zullen wij dit hier op deze pagina bekend maken.
Wij doen ons best zo spoedig mogelijk de routepalen klaar te hebben, zodat individueel de routes Nijmegen en Groesbeek bereden kunnen worden. Voor meer, zie routekaart

Het laatste nieuws over de plaatsing van onze routepalen

Het laatste nieuws over ons routenetwerk bij Omroep Gelderlan

einde natuuronderzeok

Mountainbike route in Westermeerwijk moet open blijvene

Teken de petitie

 

Foto feb 2020: De jeugd van MTB club Licht Verzet, inmiddels meer dan 100 leden tussen 8 en 18 jaar genieten wekelijks van MTB routes

Zeer dringende oproep aan alle MTB-ers!

Ondanks dat we twee prachtige nieuwe routes in onze bossen hebben mogen aanleggen, en er een derde in aanbouw is, wordt er door sommige mtb’ers toch gefietst op plekken waar dat verboden is. Dat gebeurt soms door onwetendheid, maar regelmatig ook bewust door afsluitingen te verwijderen.
Dit moet stoppen!

We zijn als mountainbikers (net als wandelaars en ruiters) te gast in de natuurgebieden van de terreinbeheerders. Dat is een mooi goed en daar moeten we en zijn we zuinig op. Als stichting die de wensen en belangen van de mountainbikers behartigt en uitvoert, hebben we een goede relatie opgebouwd met de terreinbeheerders. Deze relatie komt onnodig onder druk te staan door bovengenoemd gedrag. En dit is niet in het belang van ons allen! De grootste en meeste klachten bij Staatsbosbeheer betreffen het fietsen op de Duivelsberg en Mulderskop (gebied met rode lijnen op kaartje). Daar mag helemaal niet gefietst worden, ook niet vanuit de ingang onderaan in Beek! Zie de twee foto’s waarin de locaties herkenbaar zijn.
Ook op de routes bij Natuurmonumenten, route Mook (blauw) en Malden (groen) (gebied met gele lijnen), wordt soms door enkelen buiten de MTB route gebiked. Dat is niet toegelaten en van een bon van 105 euro wordt niemand erg vrolijk. Op onze nieuwe routes kun je je heerlijk uitleven. Als je het niet weet kijk naar de door de terreineigenaar geplaatste borden bij de ingang van het bos. Daar staan de openstellingsregels klip en klaar op.

Rijd met de MTB aub alleen waar het is toegelaten, dat is in ons aller belang en kan je geld besparen! Dank voor jullie medewerking!

Houtoogst Kraaijendal vanaf 3 november tot begin jan 2021 (update 3 nov 2020)

In het Kraaijendal bos, waarin onder andere het Traumapad ligt, vindt de houtoogst plaats vanaf week 45, dit is ca 2 november tot begin jan 2021. Er komt een omleiding over lange paden met duidelijke bebording. Zodra een gedeelte is afgewerkt en de uitrijpaden over de MTB route zijn hersteld wordt dat deel weer vrij gegeven. De MTB onderhoudsgroep maakt van de gelegenheid gebruik onderhoud aan de route te doen en rekent op medewerking van de MTB-ers de omleidingen te volgen. De stippellijn rechtsboven komt uit op de oversteek Nijmeegsebaan, de verbinding met route Trek Nijmegen.

Zie ook:
Boswachtersblog Rivierenland:

Recreatiedruk op natuur heeft vele bronnen

Door Corona zijn (of nog steeds) heel wat sportactiviteiten gestopt of sterk beperkt. Die sporters zochten compensatie en gingen op pad in de natuur waardoor de recreatiedruk daar flink is toegenomen. Sommigen denken dat het alleen aan mountainbikers ligt, maar deze boswachter heeft er duidelijk een bredere kijk op. https://www.natuurmonumenten.nl/…/column-boswachter…

Be Nice Say Hi

Op paden voor meerdere gebruikers (multi-use paden – Deel het pad) is het oh zo gemakkelijk een frons in een glimlach te veranderen door simpelweg te zeggen “Hallo! Fijne dag!” Aardig zijn en hallo zeggen is geen origineel concept, maar het is ongebruikelijk geworden. Hoog tijd om het weer terug gebruikelijk te maken. Laten wij als MTB-ers er mee beginnen.

– Je laat zien dat je de ander hebt gezien en daar rekening mee houdt
– Je doet iets vriendelijks en dat neemt evt negatieve spanning bij de ander weg

#BeNiceSayHi heeft alles te maken met het verspreiden van een glimlach, het genieten van het leven en het vermijden van conflicten op paden die worden gedeeld door wandelaars, ruiters en fietsers. Vertraag, zeg hallo, ruik de bloemen en geniet van de dag.

Doe het uit gewoonte altijd en krijg bijna altijd een leuke reactie terug. Sommigen zijn te verrast om te reageren. Mensen zijn het niet gewend van MTB-ers, dat kunnen en gaan we veranderen 💪

       

Nieuwe co-sponsor (28-10-2020)

Sinds vandaag, 28 oktober 2020, zijn we een nieuwe sponsor rijker, Handelsonderneming Coenen uit Groesbeek, die de stichting twee professionele bladblazers levert voor een meer dan aangepaste prijs. Waarvoor veel dank! Met deze steun kunnen we de komende weken de routes bladvrij maken zodat modder en blubber minder kans krijgen!

Maatregelen Zeven Heuvelenloop AFGELAST

Op 15 nov 2020 wordt weer de beroemde Zeven Heuvelenloop georganiseerd. Een belangrijk evenement voor Nijmegen en omgeving met ruim 15.000 deelnemers. Vanwege Corona starten die in waves van ca 2000 om voldoende spreiding te krijgen.

Dat betekent dat de looproute over diverse verharde wegen tussen 09 en 17 uur flink druk zal zijn en daarom afgesloten voor verkeer. Voor de MTB-ers betekent het:

  1. oversteek Nijmeegsebaan: de verbinding tussen de Trek Nijmegen en Groesbeek route wordt afgesloten met een extra hek. Daar hangt een pamflet aan met maatregelen en nadere info. Oversteken is wel mogelijk met de fiets aan de hand, maar lopers hebben te allen tijde voorrang.
  2. Voor de verbinding van de Trek Nijmegen route vanaf Westermeerwijk via Postweg naar bos De But wordt een stukje weg afgezet om zonder de lopers te hinderen richting Afrika museum te kunnen fietsen.

De bereikbaarheid van de route is door diverse afsluitingen van wegen een stuk lastiger.

https://www.nnzevenheuvelenloop.nl/

Ons logo, waar komt het vandaan
De MTB routes van het Rijk van Nijmegen gaan op de schop en daar hoort natuurlijk ook een nieuw logodesign bij. Een krachtig logo dat past bij de ambities van het nieuwe routenetwerk. En of ik met Faktor40 daar tijd voor zou kunnen maken? Als MTB enthousiasteling hoefde ik daar niet lang over te denken. Ik heb al jaren zoveel plezier beleefd op de bestaande routes en heb ook gemerkt dat in de loop van de jaren deze bestaande routes een beetje opgereden zijn waardoor velen van ons nieuwe paden zijn gaan zoeken. Dit werkt irritaties in de hand tussen de MTB’ers en andere bosbezoekers. Een vast nieuw routenetwerk met nieuwe afspraken zou daar duidelijkheid in moeten verschaffen.
Om de frisse nieuwe start in te luiden hebben we een logo gemaakt met een herkenbare buitenvorm welke is ingevuld met een primaire kleurstelling. Een verwijzing naar de heuvels, de paden en de bestaande kleuren van de lussen. Een compact logo dat daardoor goed toepasbaar is in diverse uitingen. Het lettertype met een stoer, eigen gezicht maakt het geheel af. Het logo zien we inmiddels al op verschillende dragers terugkomen en ik ben trots dat ik op deze manier een steentje bij heb mogen dragen aan het MTB routenetwerk van Nijmegen. Inmiddels weten we dat de routes fantastisch mooi zijn geworden en ik wens iedereen nog jaren fietsplezier toe! Let’s ride & take care!
Bart Eisenburger www.faktor40.nl

Onderhoud ivm de droogte (update 13-06-2020)
Vandaag grote hersteldag! De rode route ten noorden van de Meerwijkselaan heeft door de droogte schade opgelopen, met verzanding en grote remkuilen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongewenste koprollen.🤕
Met 12 kuub leemgrond en ruim 15 vrijwilligers zijn de meest gevaarlijke plekken aangepakt: de leem is gemengd met de bestaande zandgrond en zal na de regen een harde onderlaag worden.

Zoals iedereen zal begrijpen, gaat dit allemaal niet met gesloten beurzen. Dus als je ons wilt steunen voor een gevarieerde en veilige route nu en in de toekomst, elke donatie is welkom! Zie onze website.

En alle fietsers van vandaag dank voor het rekening houden met ons arbeiders!Onderhoud ivm de droogte (update 11-06-2020)

In verband met de recente droge periode, de toegenomen drukte en de aard van de ondergrond heeft de Nijmegen route (rood) door oa veel mulle stukken her en der flink onderhoud nodig.
Daarom zal a.s. zaterdag 13 juni van 08:30 t/m 13:30u de hele noordelijke lus van de Trek Nijmegen route afgesloten zijn. Deze lus ‘Westermeerwijk noord van de Meerwijkselaan zal in het geheel afgesloten zijn tussen routepaal Nij33 en Nij50. Het verzoek is om je hier echt aan te houden omdat er meerdere onderhoudsploegen actief zijn. Die gaan je vast niet hartelijk begroeten.

Er wordt een omleiding aangegeven via de Meerwijkselaan waar de route nu niet linksaf het bos in gaat maar rechtdoor tot de route weer wordt opgepakt bij de kruising Postweg / Meerwijkselaan, vlakbij het Afrika museum. Zie onderstaande afbeelding. Bedankt voor jullie begrip.

 

Bedankt voor jullie begrip.

Droogte alom (update 22-05-2020)
We verwelkomen alle mtb’ers altijd met open armen. Maar onze routes zijn nu snel aan het verslechteren wegens de droogte. Dit heeft als gevolg dat remkuilen snel dieper worden, dat in de route veel bochten aan het verzanden zijn en dat er gevaarlijke situaties ontstaan. We kunnen dit niet herstellen tot er regelmatig regen valt.
Hoe langer de droogte duurt, hoe slechter de routes zullen worden. En des te meer werk we als vrijwilligers zullen hebben om alles te herstellen.

Kortom, ons verzoek: wacht even, ga naar een andere route die niet weergevoelig is, ga de weg op, blijf weg van onze routes tot we herstel hebben kunnen doen.

Alvast dank namens vele vrijwilligers!

MTB route: recreatie- of wedstrijdparcours?
Een MTB route is recreatief en dus geen voor publiek afgesloten wedstrijdparcours.
We krijgen helaas klachten over gedrag van MTB-ers op kruisingen. Daar geldt: VOORRANG geven aan langzamere recreanten als bijvoorbeeld wandelaars en ruiters. Dus NIET er nog net even voor langs schieten waardoor die ander de stuipen op het lijf wordt gejaagd of moet rennen voor zijn leven!

Als je denkt dat zulk gedrag wel kan nog maar eens nadenken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Want als dat zo doorgaat kunnen maatregelen, méér chicanes voor kruisingen, niet uitblijven. We hopen van harte dat het niet zover hoeft te komen. Dus MTB-ers denk aub na, gedraag je daarnaar en vraag ook anderen dat te doen. Het is ons eigen collectief belang.

De VIGNETTEN komen er aan (update 6 mei)
We hebben ze 27 april van de drukker gekregen. Sjoerd en ega snijden de stickervellen tot vignetten om vervolgens de distributie in gang te zetten, Dick drukt de etiketten. Degene die had aangegeven op te willen halen gaan dat doen bij de Trek Store in Nijmegen vanaf woensdag 6 mei. Het afhaalbewijs is 5 mei verzonden.

De thuisontvangers krijgen het vignet via de post. Inmiddels zijn er al een paar honderd verzonden en staan er nog zo’n 260 in de wachtrij want de bulkmail vraagt om minsten 250 stuks.. Enkelen hadden per ongeluk vergeten hun adres op te geven voor de postverzending. Die antwoorden zijn binnen maar de uitdaging is dat de plugin voor de website waar 78 personen hun aanvullende gegevens in gezet hebben niet goed werkt. De ontwikkelaar is er mee aan de gang. Dus kost nog even tijd. Streven is deze week. Sorry.

We zijn blij met elke donateur en komt dus goed . AUB niet naar ons mailen, dat maakt het proces niet sneller.

Al enkele weken staat op ca 100 palen een bordje met ‘112’
In het algemeen geeft je smartphone je positie door als je 112 belt. Zorg dat je GPS op de smartphone aan staat en geef het paalnummer door zodat de Ambulance of Brandweer je rampplek kent. Inmiddels verwerkt de meldkamer van de veiligheidsregio de paalposities in hun GIS systeem. Dat kost even tijd.
Zet sowieso de EHBO app op je smartphone. Zie verderop, scroll down.

 

Kleine routeverandering (18-04-2020)
Beste MTBers in de Paarse route Groesbeek is een nieuw stukje opengesteld. Na het omzeilen van twee dikke boomstammen op het pad kom je in de afdaling langs het hek van vakantiepark Cantecleer. Daar is een paars bordje rechtdoor (door de wind?) gedraaid en wijst nu naar rechts. Even verder dan weer linksaf volgt een mooie spannende geul.
Bijna onderaan die geul oppassen want daar zit een drop over de nodige wortels waarna je eindigt in een handgegraven kombocht naar links.
Even verder kom je dan weer op het oorsprongelijke brede pad waar je rechts gaat naar de oversteek van de Maldense baan.
Naast deze mooie toevoeging kom je nu ook niet meer zo snel op de onoverzichtelijke kruising met het fietspad aanrijden.
Have fun, stay safe

Graag RESPECT voor andere recreanten wandelaars, ruiters en dergelijke (13-04-2020)
Het is momenteel erg druk, de route is nieuw en dus komen MTB-ers van heinde en verre om de routes te rijden. Nog niet op alle kruisingen met drukke wandelpaden hebben wij waarschuwingsbordjes staan maar dat aantal neemt gestaag toe. Helaas zijn er nog steeds bikers die ook als er zo’n waarschuwingsbord staat zich er weinig van aantrekken. Het is een minderheid maar wel degene die ons beeld naar buiten bepalen. Dat hierdoor bij andere recreanten een negatief beeld van MTB-ers ontstaat lijkt ons zeer onwenselijk. We delen het bos met alle andere recreanten en mogen verwachten dat bikers hun respectvol benaderen, dus rustig aan en afstand houden.

Als jij anderen respecteert krijg je dat respect terug!!
Bedenk dat wandelaars in het bos in principe voorrang hebben. Zeker in Corona tijd is het niet de bedoeling anderen dicht te naderen. Houd 1,5m afstand aan.

Saboteur actief? (10-04-2020)

Hallo MTB-ers in Nijmegen en Groersbeek. Afgelopen maandag kregen wij volgend bericht van twee bikers die de eerste de eerste keer op de nieuwe route reden achter Orientalis. Daar bleek dat iemand een boom over de route had getrokken precies achter een bultje.Ze hebben de boom uiteraard weggesleept, maar hebben ons toch van dit feit op de hoogte gesteld. Misschien is het een incident, maar mogelijk is hier ook een saboteur actief? Let dus goed op op de rode route Nijmegen in dit geval aan de zuidkant van de Meerwijkse laan.

Trek Store Nijmegen naamgever route Nijmegen
Afgelopen middag is een overeenkomst afgesloten met Trek bicycles voor minimaal twee jaar steun als routesponsor van ons MTB routenetwerk. Bob Janssen Shop manager van de Trek store, Hatertseweg 486, Nijmegen bevestigde daarmee dat route Nijmegen vanaf nu de ‘Trek Nijmegen’ route heet. Op de achtergrond het nieuwste paradepaardje van Trek, de Supercaliber. Test bike beschikbaar.

Voor de stichting een belangrijke stap om, naast de donaties van bikers (dank 💪), voldoende inkomsten te genereren om de jaarlijkse kosten van beheer en onderhoud op te kunnen brengen. Wil je daar meer van weten kijk op mtb-rijkvannijmegen.nl/FAQ — met Alex Peters en Bob Janssen.

EHBO APP
Het Rode Kruis heeft een prachtige app ‘EHBO’ die je van dienst kan zijn als je alleen bent en ten valt komt of je onzeker bent wat te doen als iemand anders is gevallen. Die EHBO app geeft aanwijzingen waar je aan moet denken en op moet letten bij diverse zaken die jouw (en een ander) kunnen overkomen. Zet het op je smartphone.
Een belangrijke functie van de app is dat je met één druk op de knop 112 alarmeert waarbij je positie direct wordt meegestuurd. Makkelijk voor een evt ambulance. Meestal geeft de 112 operator je ook aanwijzingen wat te doen bij het slachtoffer. Bij twijfel, gewoon 112 bellen. Better safe than sorry.

Staatsbosbeheer sluit enkele paden af
Staatsbosbeheer sluit enkele paden af met oude bomen, struiken e.d. De reden is voornamelijk minder versnippering waardoor grotere bosvakken ontstaan voor het wild. Daarmee neemt ook het aantal km’s bospad af dat periodiek moet worden gecontroleerd op boomveilligheid. Dat bespaart kosten en helpt weer een beetje bij de huidige lage subsidie niveau’s.
Zo sluiten enkele wildsporen die door wandelaars en fietsers de laatste jaren tot oneigenlijk pad zijn getransformeerd. Ook gaan een paar bestaande paadjes van de huidige=oude MTB route dicht die in de nieuwe route niet meer terugkomen. Deze zijn ruimschoots gecompenseerd door vele nieuwe paden.

Corona en onze routes
We zitten met z’n allen gedwongen zoveel mogelijk thuis maar mogen af en toe een frisse neus halen. Op mountainbikeroutes en zeker op onze prachtige nieuwe tracks is het momenteel in de weekenden drukker dan normaal en al helemaal op zondag.

Het rijden van mountainbikeroutes vereist ervaring en technische vaardigheden. Zeker op onze vrij technische tracks waar ook nog de routebewijzering ontbreekt en je dus extra goed moet opletten.
Heb je weinig tot geen ervaring, ga in deze periode dan niet mountainbiken op onze routes. Je brengt hiermee jezelf en anderen in gevaar en daarmee voorkom je het belasten van zeer beperkte capaciteit in ziekenhuizen.

Hulp gevraagd, routepalen SLOPER actief!!!
Nadat op een stukje route in het Groesbeekse bos voor de derde keer de routepalen eruit zijn getrokken werd besloten die in beton te zetten. Daar had deze vandaal een oplossing voor, dan zaag je de (nieuwe) paal toch gewoon af! Graag vragen wij alert te zijn mocht je daar iemand in actie zien.
Spreek hem/haar aan, maak een foto of wat dan ook. Zodat we grip gaan krijgen op deze situatie.

Beste sloper (als je dit leest): Als je het niet eens bent dat er op die plaats een MTB route loopt, praat aub met de boswachter over de motivatie achter die locatie. Misschien komt er dan wel een omleiding, maar ga geen eigen rechter spelen in dit recreatie bos. Daarnaast gaan MTB-ers bij een ontbrekende paal door het hele bos dwalen op zoek naar waar de route loopt. Is dat je doel?

MTB-ers opgelet bij verlaten Westermeerwijk ⚠
Hoewel de route nog niet is opengesteld hebben we al wat ervaring opgedaan. Aan het einde van het Westermeerwijk bos waar de route uitkomt op de Postweg begon dankzij de afdaling de snelheid aardig op te lopen. Dat leidde tot soms gevaarlijke situaties met andere weggebruikers. Daarom is een sluis gebouwd om de snelheid te remmen bij het oprijden van de openbare weg. Uiteraard komt dit de veiligheid van bikers en die van de overige weggebruikers ten goede.

Officiële opening van de eerste twee lussen van het MTB-routenetwerk Rijk van Nijmegen die gepland stond was voor28 maart afgelast i.v.m. de Coronamaatregelen.
Zodra nieuwe evenementen gepland kunnen / mogen worden zullen wij dit hier op deze pagina bekend maken.
Wij doen ons best zo spoedig mogelijk de routepalen klaar te hebben, zodat individueel de routes Nijmegen en Groesbeek bereden kunnen worden. Voor meer, zie routekaart

Het laatste nieuws over de plaatsing van onze routepalen

Het laatste nieuws over ons routenetwerk bij Omroep Gelderlan

contact
hoofdsponsor