Nieuws

Be Nice Say Hi
Op paden voor meerdere gebruikers (multi-use paden – Deel het pad) is het oh zo gemakkelijk een frons in een glimlach te veranderen door simpelweg te zeggen “Hallo! Fijne dag!” Aardig zijn en hallo zeggen is geen origineel concept, maar het is ongebruikelijk geworden. Hoog tijd om het weer terug gebruikelijk te maken. Laten wij als MTB-ers er mee beginnen.

– Je laat zien dat je de ander hebt gezien en daar rekening mee houdt
– Je doet iets vriendelijks en dat neemt evt negatieve spanning bij de ander weg

#BeNiceSayHi heeft alles te maken met het verspreiden van een glimlach, het genieten van het leven en het vermijden van conflicten op paden die worden gedeeld door wandelaars, ruiters en fietsers. Vertraag, zeg hallo, ruik de bloemen en geniet van de dag.

Doe het uit gewoonte altijd en krijg bijna altijd een leuke reactie terug. Sommigen zijn te verrast om te reageren. Mensen zijn het niet gewend van MTB-ers, dat kunnen en gaan we veranderen 💪

Ons logo, waar komt het vandaan
De MTB routes van het Rijk van Nijmegen gaan op de schop en daar hoort natuurlijk ook een nieuw logodesign bij. Een krachtig logo dat past bij de ambities van het nieuwe routenetwerk. En of ik met Faktor40 daar tijd voor zou kunnen maken? Als MTB enthousiasteling hoefde ik daar niet lang over te denken. Ik heb al jaren zoveel plezier beleefd op de bestaande routes en heb ook gemerkt dat in de loop van de jaren deze bestaande routes een beetje opgereden zijn waardoor velen van ons nieuwe paden zijn gaan zoeken. Dit werkt irritaties in de hand tussen de MTB’ers en andere bosbezoekers. Een vast nieuw routenetwerk met nieuwe afspraken zou daar duidelijkheid in moeten verschaffen.
Om de frisse nieuwe start in te luiden hebben we een logo gemaakt met een herkenbare buitenvorm welke is ingevuld met een primaire kleurstelling. Een verwijzing naar de heuvels, de paden en de bestaande kleuren van de lussen. Een compact logo dat daardoor goed toepasbaar is in diverse uitingen. Het lettertype met een stoer, eigen gezicht maakt het geheel af. Het logo zien we inmiddels al op verschillende dragers terugkomen en ik ben trots dat ik op deze manier een steentje bij heb mogen dragen aan het MTB routenetwerk van Nijmegen. Inmiddels weten we dat de routes fantastisch mooi zijn geworden en ik wens iedereen nog jaren fietsplezier toe! Let’s ride & take care!
Bart Eisenburger www.faktor40.nl

Onderhoud ivm de droogte (update 13-06-2020)
Vandaag grote hersteldag! De rode route ten noorden van de Meerwijkselaan heeft door de droogte schade opgelopen, met verzanding en grote remkuilen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en ongewenste koprollen.🤕
Met 12 kuub leemgrond en ruim 15 vrijwilligers zijn de meest gevaarlijke plekken aangepakt: de leem is gemengd met de bestaande zandgrond en zal na de regen een harde onderlaag worden.

Zoals iedereen zal begrijpen, gaat dit allemaal niet met gesloten beurzen. Dus als je ons wilt steunen voor een gevarieerde en veilige route nu en in de toekomst, elke donatie is welkom! Zie onze website.

En alle fietsers van vandaag dank voor het rekening houden met ons arbeiders!Onderhoud ivm de droogte (update 11-06-2020)

In verband met de recente droge periode, de toegenomen drukte en de aard van de ondergrond heeft de Nijmegen route (rood) door oa veel mulle stukken her en der flink onderhoud nodig.
Daarom zal a.s. zaterdag 13 juni van 08:30 t/m 13:30u de hele noordelijke lus van de Trek Nijmegen route afgesloten zijn. Deze lus ‘Westermeerwijk noord van de Meerwijkselaan zal in het geheel afgesloten zijn tussen routepaal Nij33 en Nij50. Het verzoek is om je hier echt aan te houden omdat er meerdere onderhoudsploegen actief zijn. Die gaan je vast niet hartelijk begroeten.

Er wordt een omleiding aangegeven via de Meerwijkselaan waar de route nu niet linksaf het bos in gaat maar rechtdoor tot de route weer wordt opgepakt bij de kruising Postweg / Meerwijkselaan, vlakbij het Afrika museum. Zie onderstaande afbeelding. Bedankt voor jullie begrip.

Bedankt voor jullie begrip.

Droogte alom (update 22-05-2020)
We verwelkomen alle mtb’ers altijd met open armen. Maar onze routes zijn nu snel aan het verslechteren wegens de droogte. Dit heeft als gevolg dat remkuilen snel dieper worden, dat in de route veel bochten aan het verzanden zijn en dat er gevaarlijke situaties ontstaan. We kunnen dit niet herstellen tot er regelmatig regen valt.
Hoe langer de droogte duurt, hoe slechter de routes zullen worden. En des te meer werk we als vrijwilligers zullen hebben om alles te herstellen.

Kortom, ons verzoek: wacht even, ga naar een andere route die niet weergevoelig is, ga de weg op, blijf weg van onze routes tot we herstel hebben kunnen doen.

Alvast dank namens vele vrijwilligers!

MTB route: recreatie- of wedstrijdparcours?
Een MTB route is recreatief en dus geen voor publiek afgesloten wedstrijdparcours.
We krijgen helaas klachten over gedrag van MTB-ers op kruisingen. Daar geldt: VOORRANG geven aan langzamere recreanten als bijvoorbeeld wandelaars en ruiters. Dus NIET er nog net even voor langs schieten waardoor die ander de stuipen op het lijf wordt gejaagd of moet rennen voor zijn leven!

Als je denkt dat zulk gedrag wel kan nog maar eens nadenken wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Want als dat zo doorgaat kunnen maatregelen, méér chicanes voor kruisingen, niet uitblijven. We hopen van harte dat het niet zover hoeft te komen. Dus MTB-ers denk aub na, gedraag je daarnaar en vraag ook anderen dat te doen. Het is ons eigen collectief belang.


De VIGNETTEN komen er aan (update 6 mei)
We hebben ze 27 april van de drukker gekregen. Sjoerd en ega snijden de stickervellen tot vignetten om vervolgens de distributie in gang te zetten, Dick drukt de etiketten. Degene die had aangegeven op te willen halen gaan dat doen bij de Trek Store in Nijmegen vanaf woensdag 6 mei. Het afhaalbewijs is 5 mei verzonden.

De thuisontvangers krijgen het vignet via de post. Inmiddels zijn er al een paar honderd verzonden en staan er nog zo’n 260 in de wachtrij want de bulkmail vraagt om minsten 250 stuks.. Enkelen hadden per ongeluk vergeten hun adres op te geven voor de postverzending. Die antwoorden zijn binnen maar de uitdaging is dat de plugin voor de website waar 78 personen hun aanvullende gegevens in gezet hebben niet goed werkt. De ontwikkelaar is er mee aan de gang. Dus kost nog even tijd. Streven is deze week. Sorry.

We zijn blij met elke donateur en komt dus goed . AUB niet naar ons mailen, dat maakt het proces niet sneller.

Al enkele weken staat op ca 100 palen een bordje met ‘112’
In het algemeen geeft je smartphone je positie door als je 112 belt. Zorg dat je GPS op de smartphone aan staat en geef het paalnummer door zodat de Ambulance of Brandweer je rampplek kent. Inmiddels verwerkt de meldkamer van de veiligheidsregio de paalposities in hun GIS systeem. Dat kost even tijd.
Zet sowieso de EHBO app op je smartphone. Zie verderop, scroll down.

Kleine routeverandering (18-04-2020)
Beste MTBers in de Paarse route Groesbeek is een nieuw stukje opengesteld. Na het omzeilen van twee dikke boomstammen op het pad kom je in de afdaling langs het hek van vakantiepark Cantecleer. Daar is een paars bordje rechtdoor (door de wind?) gedraaid en wijst nu naar rechts. Even verder dan weer linksaf volgt een mooie spannende geul.
Bijna onderaan die geul oppassen want daar zit een drop over de nodige wortels waarna je eindigt in een handgegraven kombocht naar links.
Even verder kom je dan weer op het oorsprongelijke brede pad waar je rechts gaat naar de oversteek van de Maldense baan.
Naast deze mooie toevoeging kom je nu ook niet meer zo snel op de onoverzichtelijke kruising met het fietspad aanrijden.
Have fun, stay safe

Graag RESPECT voor andere recreanten wandelaars, ruiters en dergelijke (13-04-2020)
Het is momenteel erg druk, de route is nieuw en dus komen MTB-ers van heinde en verre om de routes te rijden. Nog niet op alle kruisingen met drukke wandelpaden hebben wij waarschuwingsbordjes staan maar dat aantal neemt gestaag toe. Helaas zijn er nog steeds bikers die ook als er zo’n waarschuwingsbord staat zich er weinig van aantrekken. Het is een minderheid maar wel degene die ons beeld naar buiten bepalen. Dat hierdoor bij andere recreanten een negatief beeld van MTB-ers ontstaat lijkt ons zeer onwenselijk. We delen het bos met alle andere recreanten en mogen verwachten dat bikers hun respectvol benaderen, dus rustig aan en afstand houden.

Als jij anderen respecteert krijg je dat respect terug!!
Bedenk dat wandelaars in het bos in principe voorrang hebben. Zeker in Corona tijd is het niet de bedoeling anderen dicht te naderen. Houd 1,5m afstand aan.

Saboteur actief? (10-04-2020)

Hallo MTB-ers in Nijmegen en Groersbeek. Afgelopen maandag kregen wij volgend bericht van twee bikers die de eerste de eerste keer op de nieuwe route reden achter Orientalis. Daar bleek dat iemand een boom over de route had getrokken precies achter een bultje.Ze hebben de boom uiteraard weggesleept, maar hebben ons toch van dit feit op de hoogte gesteld. Misschien is het een incident, maar mogelijk is hier ook een saboteur actief? Let dus goed op op de rode route Nijmegen in dit geval aan de zuidkant van de Meerwijkse laan.

Trek Store Nijmegen naamgever route Nijmegen
Afgelopen middag is een overeenkomst afgesloten met Trek bicycles voor minimaal twee jaar steun als routesponsor van ons MTB routenetwerk. Bob Janssen Shop manager van de Trek store, Hatertseweg 486, Nijmegen bevestigde daarmee dat route Nijmegen vanaf nu de ‘Trek Nijmegen’ route heet. Op de achtergrond het nieuwste paradepaardje van Trek, de Supercaliber. Test bike beschikbaar.

Voor de stichting een belangrijke stap om, naast de donaties van bikers (dank 💪), voldoende inkomsten te genereren om de jaarlijkse kosten van beheer en onderhoud op te kunnen brengen. Wil je daar meer van weten kijk op mtb-rijkvannijmegen.nl/FAQ — met Alex Peters en Bob Janssen.

EHBO APP
Het Rode Kruis heeft een prachtige app ‘EHBO’ die je van dienst kan zijn als je alleen bent en ten valt komt of je onzeker bent wat te doen als iemand anders is gevallen. Die EHBO app geeft aanwijzingen waar je aan moet denken en op moet letten bij diverse zaken die jouw (en een ander) kunnen overkomen. Zet het op je smartphone.
Een belangrijke functie van de app is dat je met één druk op de knop 112 alarmeert waarbij je positie direct wordt meegestuurd. Makkelijk voor een evt ambulance. Meestal geeft de 112 operator je ook aanwijzingen wat te doen bij het slachtoffer. Bij twijfel, gewoon 112 bellen. Better safe than sorry.

Staatsbosbeheer sluit enkele paden af
Staatsbosbeheer sluit enkele paden af met oude bomen, struiken e.d. De reden is voornamelijk minder versnippering waardoor grotere bosvakken ontstaan voor het wild. Daarmee neemt ook het aantal km’s bospad af dat periodiek moet worden gecontroleerd op boomveilligheid. Dat bespaart kosten en helpt weer een beetje bij de huidige lage subsidie niveau’s.
Zo sluiten enkele wildsporen die door wandelaars en fietsers de laatste jaren tot oneigenlijk pad zijn getransformeerd. Ook gaan een paar bestaande paadjes van de huidige=oude MTB route dicht die in de nieuwe route niet meer terugkomen. Deze zijn ruimschoots gecompenseerd door vele nieuwe paden.

Corona en onze routes
We zitten met z’n allen gedwongen zoveel mogelijk thuis maar mogen af en toe een frisse neus halen. Op mountainbikeroutes en zeker op onze prachtige nieuwe tracks is het momenteel in de weekenden drukker dan normaal en al helemaal op zondag.

Het rijden van mountainbikeroutes vereist ervaring en technische vaardigheden. Zeker op onze vrij technische tracks waar ook nog de routebewijzering ontbreekt en je dus extra goed moet opletten.
Heb je weinig tot geen ervaring, ga in deze periode dan niet mountainbiken op onze routes. Je brengt hiermee jezelf en anderen in gevaar en daarmee voorkom je het belasten van zeer beperkte capaciteit in ziekenhuizen.

Hulp gevraagd, routepalen SLOPER actief!!!
Nadat op een stukje route in het Groesbeekse bos voor de derde keer de routepalen eruit zijn getrokken werd besloten die in beton te zetten. Daar had deze vandaal een oplossing voor, dan zaag je de (nieuwe) paal toch gewoon af! Graag vragen wij alert te zijn mocht je daar iemand in actie zien.
Spreek hem/haar aan, maak een foto of wat dan ook. Zodat we grip gaan krijgen op deze situatie.

Beste sloper (als je dit leest): Als je het niet eens bent dat er op die plaats een MTB route loopt, praat aub met de boswachter over de motivatie achter die locatie. Misschien komt er dan wel een omleiding, maar ga geen eigen rechter spelen in dit recreatie bos. Daarnaast gaan MTB-ers bij een ontbrekende paal door het hele bos dwalen op zoek naar waar de route loopt. Is dat je doel?

MTB-ers opgelet bij verlaten Westermeerwijk
Hoewel de route nog niet is opengesteld hebben we al wat ervaring opgedaan. Aan het einde van het Westermeerwijk bos waar de route uitkomt op de Postweg begon dankzij de afdaling de snelheid aardig op te lopen. Dat leidde tot soms gevaarlijke situaties met andere weggebruikers. Daarom is een sluis gebouwd om de snelheid te remmen bij het oprijden van de openbare weg. Uiteraard komt dit de veiligheid van bikers en die van de overige weggebruikers ten goede.

Officiële opening van de eerste twee lussen van het MTB-routenetwerk Rijk van Nijmegen die gepland stond was voor28 maart afgelast i.v.m. de Coronamaatregelen.
Zodra nieuwe evenementen gepland kunnen / mogen worden zullen wij dit hier op deze pagina bekend maken.
Wij doen ons best zo spoedig mogelijk de routepalen klaar te hebben, zodat individueel de routes Nijmegen en Groesbeek bereden kunnen worden. Voor meer, zie routekaart

Het laatste nieuws over de plaatsing van onze routepalen

Het laatste nieuws over ons routenetwerk bij Omroep Gelderlan