Meteen naar de inhoud

Instagram

Dirk bekijkt in De Gelderlander van 5-12 zuinig op natuur en het belang voor de volksgezondheid. Laten we ernaar streven dat zijn afscheids playlist nog lang niet gemaakt hoeft te worden en 15.000 MTB-ers in deze regio en uiteindelijk landelijk ruim 400.000 niet in de kou komen te staan.

Boomplantdag goed benut.

https://www.kliknieuwsdemaasdriehoek.nl/nieuws/algemeen/201298/mountainbikers-verzorgen-herplanting-op-zandberg

Het is geen geheim dat onze vrijwilligers hun beste beentje voor zetten om de routes zo goed mogelijk te onderhouden. Dat kun je regelmatig zien op onze social-media. Helaas krijgen we geen subsidie voor onderhoud en ondanks de superfijne steun van onze route sponsoren Trek, Shimano, Giant en donateurs (vignet) kunnen wij niet alle kosten dekken. Al helemaal niet als we ook het MTB-ers belang willen verdedigen.

Rechtszaak: Jaap Dirkmaat van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) is een rechtszaak gestart tegen de provincie Gelderland over zijn bezwaren op MTB routes in de natuur in het algemeen en in het Rijk van Nijmegen in het bijzonder. Als belanghebbende en natuur respecterende partij hebben wij om extra tegenwicht te bieden een advocaat ingeschakeld die ervaring heeft met rechtszaken over MTB routes. De kosten van rechtszaken (dit zal niet de laatste zijn) kunnen flink oplopen en schatten wij op ongeveer € 65.000. Dat kunnen wij niet bekostigen.
Wie ook vindt dat we een vuist moeten maken, vragen wij ons te willen steunen met een financiële bijdrage/donatie.

Vignet. De nieuwe (vrijwillige) 2023 jaarvignetten van onze routes zijn nu verkrijgbaar. Door aankoop van zo'n vignet steun je ons met onderhoud en uitbreiding van de routes. Ook langs die weg heb je de mogelijkheid wat extra te doneren om ons (en uiteindelijk ook jezelf) te steunen bij rechtszaken. Het is ons aller belang.

Wil je een vignet al dan niet met extra donatie: https://www.mtb-rijkvannijmegen.nl/steun-ons/ (linkinbio)
Wil je geen vignet maar wel doneren dan kan dat rechtstreeks op NL82 RABO 0325 7138 12 tnv Stichting MTB routenetwerk Rijk van Nijmegen. Rechtstreeks kan ook met de QR-code

Maandag 31 okt start de houtoogst in het deel van de blauwe (Mook – Giant) route ten zuiden van de Mooksebaan. De met bordjes aangegeven omleiding loopt vanaf de Mooksebaan over het fietspad naar de Bisseltsebaan (linksaf voor het Zwaantje); aan het eind van de Bisseltsebaan kom je weer op de blauwe route. Volg aub de omleiding voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Eerste periode vd kap is in het blauwe gebied op het kaartje. Later zal het groene deel aan de beurt komen. Die omleiding melden we dan. Zie kaartje.

Korte lontjes in het bos

Ze hebben één gezamenlijk jachtterrein: de ruiter, wandelaar en mountainbiker. Maar ze zijn niet alleen en misverstanden of ruzies zijn geen uitzondering.

https://www.fietssport.nl/magazine/routes-reizen/korte-lontjes-in-het-bos?utm_medium=email

Bikepark niet bereikbaar van 5 t/m 9 september!

Gemeente Mook en Middelaar 5-9 september: werkzaamheden Groesbeekseweg
Van maandag 5 september tot en met vrijdag 9 september 2022 zal Asfaltbouw onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan de Groesbeekseweg. De Groesbeekseweg is dan afgesloten.

Woensdag 7 september
Een uitzondering is op woensdag 7 september. Dan is restaurant ’t Zwaantje zeer beperkt bereikbaar tot circa 17.00 uur, anders via de Bracamonteweg. De gehele Groesbeekseweg is dan vanaf 7:00 tot circa 17:00 afgesloten voor al het verkeer. Omwonenden zijn via een brief geïnformeerd en kunnen wel tot aan hun huis komen.

Stemmen publieksprijs MTB Trail Awards
De stembus voor de publieksprijs is geopend van 1 augustus 2022 tot en met 15 september 2022. Stemmen via https://www.mtbroutes.nl/mtb-trail-awards/stemmen

Bescherming vd natuur begint bij beleving … Ook bij MTBers.

vm de bevindingen van de Natuurtoets gaan we deze omleiding op Heumensoord er morgen (11 juni) inleggen.

Nederlandse MTB Kinderroutes

Dat sporten goed voor onze gezondheid is hoeven we niemand meer uit te leggen. Daarom is het van groot belang om kinderen zo vroeg mogelijk met sport in aanraking te brengen.

Ben je zelf enthousiast mountainbiker? Hoe leuk is het dan om dit samen met je zoon of dochter te beleven. Er komen steeds meer MTB Kinderroutes. Op dit moment zijn er al 7 routes verspreid over heel Nederland. Ook route Malden wordt net als deze routes kindvriendelijk ingericht en ook daar gaat de regel gelden dat kinderen altijd voorrang hebben.

Je vindt de kinderroutes in: Austerlitz, Ede, Lelystad, Mechelen, Valkenburg, Zelhem en Zoetermeer. Is jouw zoon of dochter zo enthousiast dat zij al een "Mijn MTBroutes" account hebben op mtbroutes.nl, dan kunnen zij een virtuele badge krijgen voor elke Kinderroute die ze gereden hebben.

Verbeter draagvlak voor MTB-ers, houd rekening met mens en dier

– groet mensen, minder vaart en geef ruimte
– stop voor overstekende dieren, laat of help ze
oversteken zodat het pad vrij is
– maak geen onnodig lawaai, harde geluiden verstoren

Ook in de natuur geldt: rechts heeft voorrang

Draag zo bij aan een beter imago voor ons allen!!

Meepraten over de mountainbikeroute in het bos van Westermeerwijk?
Graag gaan we met alle betrokkenen bij het bos Westermeerwijk in overleg om goede afspraken te maken over de definitieve route voor de mountainbikers en andere gebruikers van het bos. We delen graag de resultaten van de bezoekersenquête, natuuronderzoek en bekijken alternatieve routes.
De bijeenkomst is op 18 mei van 19.30 uur tot 21.00 uur op de Molenbosweg 17 in Berg en Dal (Hotel Erica). Graag voor 15 mei even aanmelden als je erbij wil zijn: secretariaatstadsbeheer@nijmegen.nl
Vind het gebruikersonderzoek, de Natuurtoets en onze reactie daarop op onze Nieuwspagina

Het belang voor een helm op de MTB is evident, toch zetten er velen op de weg er geen op. Waarom?

https://www.gelderlander.nl/home/waarom-we-nooit-een-fietshelm-opzetten-en-waarom-dat-vreselijk-dom-is-we-denken-dat-ons-niks-gebeurt~aecaddd9/

Rein Zwaan boswachter SBB: MTBer en wandelaar hebben evenveel impact op natuur.
„Iedereen die van het natuurgebied gebruikmaakt, heeft er impact op, of dat nu wandelend, hardlopend of fietsend is. Uit internationale onderzoeken blijkt dat een wandelaar en mountainbiker ongeveer dezelfde verstoring geven.”
De mountainbikers moesten worden opgevoed, nu zijn de gravelbikers aan de beurt.

We delen, recreëren in en genieten allemaal van de natuur en dat gaat het beste met wederzijds respect. We spreken regelmatig andere recreanten (wandelaars met/zonder hond, ruiters etc) tijdens onderhoud van de routes of tijdens het fietsen op een pad. In het algemeen is men veel beter te spreken over het gedrag van MTB-ers dan direct na opening van onze routes begin 2020. Toen waren door corona heel wat recreanten in de natuur die niet bekend waren met de gedragsregels.
Die bekendheid is dus aanzienlijk verbeterd, maar we zijn er nog niet. Van enkele hondenbezitters hoorden we dat ze hun hond bij zich willen roepen of de lijn binnenhalen waarvoor soms de reactietijd wat kort is. Bij nadering van achteren is het wenselijk dat tijdig aan te geven.
Dus groet iedereen tijdig die je tegen- of achterop komt, laat merken dat je ze gezien hebt en respecteert. Zo kan iedereen lekker genieten van de natuur.

Ook in het Nijmeegse bos is Eunice langs geweest!

De vrijwilligers doen hun best om het snel weer veilig en vrij te maken.

Wees je ervan bewust dat er paden geblokkeerd kunnen zijn en er nog veel takken los in bomen hangen die naar beneden kunnen komen.

Wil je helpen? Laat het ons dan weten via social media of de website.
Locaties sturen die we moeten vrijmaken helpt ook!

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

No upcoming events