Routekaart

Twee routes (van de geplande vier) van het routenetwerk zijn gereed, de bovenste rode (Trek Nijmegen) en de middelste paarse (Groesbeek). Als een route wijzigt volgt een update. De oude groene en rode route zijn nog steeds te berijden.

Voor beheer en onderhoud van onze routes hebben we jouw hulp hard nodig!
Steun ons aub.

Het overzicht van ons hele MTB-routenetwerk; al onze routes, startplaatsen, aanrijroutes, afkortingen en parkeermogelijkheden.

Rood (noord) -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw) Minder geschikt voor beginners.
Trek Nijmegen route 15 km 359 hm -> powered by Trek Store Nijmegen, Hatertseweg 486

De 15 kilometer lange Trek mountainbikeroute Nijmegen voert je door de bossen van Westermeerwijk en De But. Er zijn drie startpunten. Je volgt de rode aanrijdroute naar de route op maximaal een paar honderd meter. De route heeft een rode pijlmarkering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
De route bevat veel variatie. Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is je snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer) die weer is te combineren met de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer). Na dit verbindingspunt wachten nog wat pittige, route technische lekkernijen in het noordelijk deel van de route door bos Westermeerwijk. Niet alleen de lengte van 6 kilometer volledig singletrack is behoorlijk uitdagend. Ook de afwisseling in korte, snelle en soms ook dalende kuipbochten gaat razendsnel. De vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes en afdalingen vragen erg veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: 'Be nice, say HI'.
Westermeerwijk is minder geschikt voor beginners en te omzeilen door bij het 'splitsing' bord rechtdoor het groene onderbord te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum en pakt daar de route weer op.  

GPX route Trek Nijmegen, rood (noord)

Paars -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw)
Groesbeek route 18 km 463 hm

De 18 kilometer lange route Groesbeek voert je door de bossen van de Wolfsberg, de Hooghe Hoenderberg en Dekkerswald. Er zijn drie startpunten. Hier kun je de paarse aanrijdroute volgen naar de start van de route, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een paarse markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld.
Op deze route is het technisch uitdagende Traumapad te vinden. Dit pad heeft zijn naam te danken aan zowel de fysieke als geestelijke trauma’s die de berijder op dit pad kan opdoen. Het pad is een 1,5 kilometer lange afdaling met vele flowy bochten, hoge dalende kuipbochten en rollers. Beginners wordt geadviseerd het brede parallel pad te volgen en bijna onderaan de route weer naar links op te pakken.
De route biedt verder veel afwisseling tussen bredere paden en flowy singletrack. Aan kuipbochten, maar ook aan kort draaiwerk en afhangende bochten is geen gebrek. De route bevat ook veel hoogtemeters in de wat langere klimmetjes en afdalingen. Een technisch, uitdagende route dus.
Op enkele plaatsen wordt een technisch rood (moeilijk) parallel pad aangelegd. De rode paden vragen meer technische beheersing van de mountainbike en worden daarom sterk afgeraden voor beginners. De route is te combineren met de mountainbikeroute Nijmegen (15 kilometer) en de routes in Mook (15 kilometer) en Malden (10 kilometer).

GPX route Groesbeek, paars

Rood (zuid) -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw). Bebording eind dit jaar in blauw
Giant Mook route 15 km 231 hm

De Giant mountainbikeroute Mook voert je door de bossen van Mook, de Wolfsberg en Klein Amerika. Vanaf het startpunt volg je de zwart bepijlde aanrijdroute, die maximaal op een paar honderd meter ligt. De route heeft een rode markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie blauw: gemiddeld, maar is eenvoudiger dan de routes in Nijmegen en Groesbeek routes.
Vanaf startpunt De Diepen volg je de zwarte bepijlde aanrijdroute naar de route. Deze heeft een lengte van ongeveer 3 kilometer en gaat over St. Jansberg. Blijf daar op de route want de Jansberg is verder verboden terrein voor mountainbikers.

Vanaf startpunt ’t Zwaantje kom je na het oversteken van de Rijlaan op de Wolfsberg. Na de oversteek (Rijlaan en Mooksebaan) naar Klein Amerika volgt een deel over een verharde weg richting de Sint Jansberg. Daar bereik je de route als je vanaf De Diepen start. Via een zanderige klim bike je de bossen van Mook in. Daar wordt de route meer technisch met diverse klimmetjes en leuke afdalingen (respecteer hier de vele wandelaars). In dit heuvelachtig bosgebied kom je het gerenoveerde Jachtslot Mook tegen. Na een mooie glooiende klim kom je weer op het startpunt bij de aanrijdroute richting ’t Zwaantje.
De route is vanaf de Wolfsberg te combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (18 kilometer - rood/paarse verbinding), die weer aansluit op de routes van Malden (10 kilometer) en Nijmegen (15 kilometer).

GPX route Mook, rood (zuid)

Groen -> -> moeilijkheidsgraad: makkelijk (groen)
Malden route 10km 43 hm

De mountainbikeroute Malden voert je door de bossen van Heumensoord. Vanaf het startpunt volg je de groen of zwart (Lierdal) bepijlde aanrijdroute, die maximaal op een paar honderd meter ligt.
De route heeft een groene markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie groen: makkelijk.
De route is zeer geschikt voor beginners al zitten er ook wel enkele wortelstukken in waar je goed moet opletten. Goed om je technische skills te oefenen.
Er is een gering hoogteverschil in de route, maar er zijn wel enkele steile stukken.
Na een glooiende tocht, in de omgeving van het spoor vind je bij het zweefvliegveld verbindingsbordjes naar de route Groesbeek (18 kilometer – groen/paars). Vanuit die route kun je verder combineren met de Nijmegen route (15 kilometer – rood/paars verbinding) en de Mook route (15 kilometer – paars/rode verbinding).

GPX route Malden, groen

Enkele voor sommigen onbekende bordjes op de route. let vooral ook op de diverse waarschuwingsbordjes. Die staan er niet ‘voor de kat zijn viool’ maar voor jouw en andermans veiligheid.

De ‘bijbel’ voor bebording.