Routekaart

Het routenetwerk Rijk van Nijmegen heeft 4 routes, de noordelijkste rode (Trek Nijmegen), de middelste paarse (Groesbeek). Dan de zuidelijke blauwe (Mook) en tot slot de groene (Malden). Alle vier de routes zijn momenteel te rijden, Nijmegen en Groesbeek zijn helemaal klaar en Mook is deels vernieuwd maar al wel opnieuw helemaal in het blauw uitgepijld en Malden is voorlopig nog wat er over is van de oude groene route in Heumensoord.

Het overzicht van ons hele MTB-routenetwerk; al onze routes, startplaatsen, aanrijroutes, afkortingen en parkeermogelijkheden.Rood (noord) -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw) Minder geschikt voor beginners.
TREK Nijmegen route 15 km 359 hm ->
powered by TREK Store Nijmegen, Hatertseweg 486

De TREK route Nijmegen voert je door de bossen van Westermeerwijk en De But. Er zijn drie startpunten. Je volgt de rode aanrijdroute naar de route op maximaal een paar honderd meter. 

Na de klim langs het Afrika museum vind je op De But veel afwisseling in bredere paden naast flink wat flowy, bochtige singletracks, kuipbochten, rollers en ook redelijk wat hoogtemeters. De verrassende “Dubbele Looie Piep” afdaling heeft twee switchbacks gevolgd door diverse kuipbochten. Belangrijk hier is snelheid goed af te stemmen op je technische vaardigheid. Halverwege de route kun je deze route combineren met de mountainbikeroute Groesbeek die weer is te combineren met de routes in Mook en Malden. Als je Nijmegen vervolgt vanaf dit verbindingspunt wachten je nog flink wat pittige, route technische lekkernijen. 

Het noordelijk deel van de route loopt door Westermeerwijk. De 6 kilometer volledig singletrack zijn behoorlijk lastig door de snelle afwisseling vele korte en iets langere venijnige, steile klimmetjes, afdalingen en kuipbochten vragen veel van je techniek en fysiek vermogen. Westermeerwijk is een erg druk gebied met veel wandelaars en loslopende honden. Houd aub rekening met de andere recreanten bij de aangegeven kruisingen, verminder je snelheid en groet: ‘Be Nice, say Hi‘.

Westermeerwijk is zoals genoemd fysiek als technisch lastig en daardoor minder geschikt voor beginners en te omzeilen door bij het ‘splitsing’ bord rechtdoor het groene onderbordje te volgen. Via het fietspad volg je de Meerwijkselaan tot aan het Afrika museum en pakt daar rechts de route weer op. 

GPX route Trek Nijmegen

Paars -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw)
Groesbeek route 18 km 463 hm

De SHIMANO route Groesbeek voert je door de bossen van de Wolfsberg, de Hooghe Hoenderberg en Dekkerswald. Er zijn drie startpunten. Daar kun je de paarse aanrijdroute volgen naar de route die op een paar honderd meter ligt. 

Op deze route ligt het technisch uitdagende Traumapad dat zijn naam dankt aan zowel fysieke als geestelijke trauma’s dat een berijder zichzelf kan aandoen. Het betreft een ca 1,5km lange afdaling met vele flowy bochten, hoge dalende kuipbochten en rollers. Beginners wordt geadviseerd het brede parallel pad te volgen (groene onderbordjes) en bijna onderaan de route weer naar links op te pakken. De route biedt veel afwisseling tussen bredere paden en flowy singletrack. Aan kuipbochten, kort draaiwerk en afhangende bochten geen gebrek. Er zijn ook aardig wat hoogtemeters te scoren inclusief een paar langere klimmen. Op enkele plaatsen is een technisch parallele lus (rood onderbord=moeilijk) aangelegd dat meer technische vaardigheid vergt en sterk is af te raden voor beginners. 

De route is te combineren met de routes Nijmegen, Mook en Malden. 

GPX route Groesbeek, paars

Blauw -> moeilijkheidsgraad: gemiddeld (blauw).
route, ruim 17 km en 299 hm
powered bij GIANT

De GIANT mountainbikeroute Mook voert je door de Mookse en de Groesbeekse bossen. De route is uitgepijld met blauwe pijlen, de technische moeilijkheidsclassificatie is gemiddeld (blauw onderbordje) en is iets minder technisch dan de routes in Nijmegen en Groesbeek. 

De route bevat diverse flowing singletracks en glooiingen met aardig wat klimmetjes en leuke afdalingen. Er is op Klein Amerika een afkorting, maar dan mis je een mooie lus over een panoramisch deel met fraai uitzicht op de omgeving en de stuwwal. In Mook is een parallel lus (moeilijkheidsgraad rood = moeilijk) over Bikepark Mook. Deze is niet geschikt voor beginners. Die vervolgen het best de blauwe route bij de afslag ‘Bikepark.

Respecteer de vele wandelaars in het gebied die net als jij willen genieten van al het fraais. 

Vanaf het startpunt volg je de blauw bepijlde aanrijroute. Vanaf Hotel de Wolfsberg en Restaurant ’t Zwaantje bereik je binnen enkele honderden meters de route. Vanuit de Maaskade in Mook en vanaf NS Station wordt begin april de korte aanrijdroute uitgepijld. Vanaf Plasmolen is het ca 2km en voornamelijk verhard. Vanaf De Diepen loopt een deels onverharde aanrijroute van ongeveer 3 kilometer. LET OP: vanaf 27 maart is de oude aanrijroute over het Natura2000 gebied St Jansberg VERVALLEN. De nieuwe aanrijroute is uitgepijld. Blijf aub weg van de St Jansberg dat vanaf 27 maart verboden terrein is voor mountainbikers en waar je een bekeuring riskeert. 

De route is te combineren met de mountainbikeroute Groesbeek (blauw/paarse pijlen verbindingsroute), die weer aansluit op de routes van Malden en Nijmegen.

Groen -> -> moeilijkheidsgraad: makkelijk (groen)
Malden route 10km 43 hm

De mountainbikeroute Malden voert je door de bossen van Heumensoord. Vanaf het startpunt volg je de groen of zwart (Lierdal) bepijlde aanrijdroute, die maximaal op een paar honderd meter ligt.
De route heeft een groene markering en heeft de technische moeilijkheidsclassificatie groen: makkelijk.
De route is zeer geschikt voor beginners al zitten er ook wel enkele wortelstukken in waar je goed moet opletten. Goed om je technische skills te oefenen.
Er is een gering hoogteverschil in de route, maar er zijn wel enkele steile stukken.
Na een glooiende tocht, in de omgeving van het spoor vind je bij het zweefvliegveld verbindingsbordjes naar de route Groesbeek (18 kilometer – groen/paars). Vanuit die route kun je verder combineren met de Nijmegen route (15 kilometer – rood/paars verbinding) en de Mook route (15 kilometer – paars/rode verbinding).

GPX route Malden, groen

De MTB Rijk van Nijmegen combi

Op veler verzoek is er een combi gpx bestand gemaakt met alle vier de routes aaneen. Dit is ongeveer 62 km en 830 hoogtemeters. Voorlopig is deze versie aangepast aan de houtkap die in ons gebied in het Kraaiendal gaande is tot eind van dit jaar/beging 2021. Daarna zal deze gpxtrack worden aangepast met de gehele paarse route.
Als startplaats hebben we het zweefvliegveld Malden gekozen. Je begint warm te rijden met Groen, dan het eerste stuk Paars, dan de hele Rode route en na de oversteek Nijmeegse baan het 2e stuk van de Paarse route; dan via de verbinding naar de Blauwe. Tot slot nadat je de Blauwe helemaal rond bent weer terug doorsteken naar voor het laatste stuk van de Paar totdat je weer bij het zweefvliegveld bent.

GPX MTB Rijk van Nijmegen combi

Uitleg bordjes en trailbuilding

Enkele voor sommigen onbekende bordjes op de route die je het makkelijker maken. let vooral ook op de diverse waarschuwingsbordjes. Die staan er niet ‘voor de kat zijn viool’ maar voor jouw en andermans veiligheid.

 •  

  Retour route naar een route startpunt
 •  

  Mogelijkheid een route af te korten
 •  

  Verbinding tussen paarse en rode route
 •  

  Andere recreanten respecteren: snelheid minderen en uitkijken

 

De ‘bijbel’ voor bebording.